30-05-2015

Italiaans koken met wit goud

Het aspergeseizoen kan wel eens een van de hoogtepunten van onze Vlaamse gastronomie genoemd worden. Asperges zijn erg gezond, caloriearm en ze bieden veel vitamines. Bovendien zijn ze heerlijk en op verschillende wijzen te bereiden. De witte asperges kennen we ook als het witte goud. Aan asperges wordt zelfs een geneeskrachtige werking toegekend. Ze dienden traditioneel als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn.

Voor wie even wat anders wil dan de asperges op Vlaamse wijze, raden we een heerlijke Italiaanse risotto met witte asperges aan.

Benodigdheden voor 4 personen:
320 gram risottorijst 
20 witte asperges
1,5 liter groentebouillon 
1 sjalot 
een scheutje olijfolie
een puntje boter
Parmezaanse kaas
peper en zout
droge witte wijn

            * Eventueel voor de liefhebbers:
               50g gerookt spek

Bereiding:
Schil de asperges zorgvuldig. Versnijd de asperges in stukjes van ongeveer 2,5 cm lang en bewaar de puntjes.

            * Bak de spekjes in een aparte pan.

Kook de aspergepuntjes kort in water.  
Kook de groentebouillon.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en een puntje boter. Voeg de versnipperde sjalot en de aspergestukjes toe. Bewaar de aspergepuntjes nog even. Bak de aspergestukjes kort aan en doe de rijst in de pan. Laat deze gedurende enkele minuten glanzen (niet bakken). Blus de warmte met wat droge witte wijn en voeg een groot deel van de groentebouillon toe. Laat de rijst gedurende 15 à 18 minuten koken in de bouillon en voeg regelmatig wat bouillon toe. Zet het vuur uit als de rijst beetgaar is. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

            * Voeg de gebakken spekjes toe.

Dien de risotto onmiddellijk op in verwarmde borden. Werk af met de aspergepuntjes, Parmezaanse kaas en wat bieslook.

Combineer met een heerlijke Italiaanse droge witte wijn... en smaak de lente!

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten